26/2/13

Συναισθηματική καθοδήγηση.







 
Φαντάσου ότι οδηγείς το αυτοκίνητό σου σ¨ένα μέρος που σε κάθε διασταύρωση των δρόμων υπάρχει ένας τροχονόμος που    σου δείχνει υποχρεωτική πορεία.Ακολουθώντας αυτήν την πορεία βλέπεις πως οδηγείσαι έξω από τον δρόμο σου και ο επόμενος τροχονόμος σε οδηγεί πάλι στον προηγούμενο.
Όλοι οι τροχονόμοι θεωρούν πως κάνουν σωστά την δουλειά τους απαιτούν σεβασμό και δεν θέλουν αντιρρήσεις έτσι βρίσκεσαι σε ένα φαύλο κύκλο και δεν μπορείς να ξεφύγεις.
Παρομοίασε τώρα αυτούς τους τροχονόμους με τους ανθρώπους΄του περιβάλλοντός   
     σου.     
Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς ακόμα και εκείνα τα άτομα του στενού σου περιβάλλοντος ζητούν να σε επιρρεάσουν σε διάφορα θέματα κυρίως για το δικό τους συμφέρον να σε οδηγήσουν στο δρόμο που εκείνοι θεωρούν σωστό,κι επειδή δεν μπορείς να είσαι ταυτόχρονα σε πολλές κατευθύνσεις ο δικός σου δρόμος χάνεται.
Μπορείς να κινηθείς προς την κατεύθηνση που θέλεις μόνο εάν ξέρεις πραγματικά που θέλεις να πας διότι τα θέλω, οι κανόνες, οι προσδοκίες των άλλων δημιουργούν ένα συναισθηματικό μπλοκάρισμα όταν αντικρούονται μεταξύ τους και σας περιορίζουν φέρνοντάς σας σε δύσκολη θέση.
Πως ξεχωρίζεις τι είναι καλό για σένα όταν ακούς εκτός από τον εαυτό σου και όλους τους άλλους;
Υπάρχει ένας πολύ απλός και αποτελεσματικός τρόπος που μπορείς να εμπιστευτείς.
Το συναίσθημά σου.
Συνηθίζουμε να περιγράφουμε τα συναισθήματα με πάρα πολλά επίθετα,όμως δύο είναι τα βασικά είδη συναισθημάτων.Αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα κι αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα.
Παρατήρησε  πως νιώθεις στην εκάστοτε στιγμή.
Αν αυτό που νιώθεις  είναι χαρά  ή απογοήτευση αυτό θα επηρρεάσει τις καταστάσεις που θα έρθουν στην ζωή σου.
Το σύμπαν συνχρονίζεται πάντα με τα συναισθήματά μας.Αυτά είναι ο ρυθμιστής της ζωής μας.
Παρατηρώντας τον εαυτό μας  μπορούμε να διακρίνουμε ποιές από τις πράξεις μας μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα,ποιές κινήσεις μας αποσκοπούν στην γνώμη των άλλων καθώς και ποιές μας εμποδίζουν την δημιουργικότητα.
Σε κάθε αυθόρμητη κίνηση που κάνουμε μπορούμε να δούμε πίσω από αυτήν το κίνητρο που ο εαυτός μας κρύβει καλά από όλους τους άλλους
Στρατολόγησε τους εσωτερικούς σου κριτές τώρα.Ανακάλυψε τις πιό ενδόμυχες πτυχές του χαρακτήρα σου για να μπορέσεις να αξιοποιήσεις όλες σου τις δυνατότητες.
Σε κάθε πράξη που κάνεις -όταν βρείς ποιά σκέψη κρύβεται πίσω της-θα βρείς έναν ισχυρό σύμμαχο στην ανακάλυψη της προσωπικότητάς σου.
Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να απορρίπτεις (ή να κρατάς) ότι σε πάει προς την αντίθετη κατεύθηνση από αυτήν που θέλεις.
Οδήγησε την ζωή σου εκεί που εσύ ο ίδιος θέλεις μην επιτρέπεις στον κάθε έναν να σε οδηγεί εκεί που θέλει αυτός.
Γίνε ο παρατηρητής του εαυτού σου και ο οδηγός του.
 

Ο περίφημος Μύθος του Σπηλαίου από τον Πλάτωνα που σου «ανοίγει» το μυαλό

Ο μύθος αυτός διηγείται πως ένας μακρύς διάδρομος καταλήγει σε ένα σκοτεινό σπήλαιο, κάτω από τη γη, όπου βρίσκονται από την παιδική τ...