21/5/14

Μέθοδος Brainspotting


Πρόκειται για μια ψυχοθεραπευτική και νευροφυσιολογική τεχνική, εμπνευσμένη από τον ψυχαναλυτή David Grand (2003), που χρησιμοποιείται στη θεραπεία του τραύματος. Βασίζεται στις αρχές της προσέγγισης EMDR, της ψυχοδυναμικής προσέγγισης και της σωματικής εμπειρίας (Somatic Experiencing) του Peter Levine, με επιπρόσθετα στοιχεία αναφορικά με τη μεθοδολογία της.
Επίκεντρο του Brainspotting είναι το σώμα. Όλη η θεραπευτική συνεδρία βασίζεται στη σωματική συνήχηση – μια βαθιά αντίληψη και επαφή του θεραπευόμενου με το σώμα του, η οποία είναι εφικτή χάρη στην ταυτόχρονη επικέντρωση του θεραπευτή στον εαυτό του και στο θεραπευόμενο. Παρατηρώντας με ακρίβεια την κίνηση του σώματος και την κίνηση των ματιών του ατόμου, έχουμε τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε τη νευροφυσιολογική προέλευση του ψυχικού πόνου, των συγκρούσεων και της διαμόρφωσης των συμπτωμάτων.
Η μέθοδος Brainspotting εντοπίζει τις κεντρικές νευροφυσιολογικές πηγές συναισθηματικού ή σωματικού πόνου, ψυχικού τραύματος, αποσύνδεσης ή άλλων συμπτωμάτων, τα οποία βρίσκονται σε προλεκτικό επίπεδο, με στόχο την επεξεργασία και τη λύση τους. Οπότε το Brainspotting αποτελεί ταυτόχρονα διαγνωστική αλλά και θεραπευτική διαδικασία.
Η επεξεργασία αυτοϊασης μέσω του Brainspotting πραγματοποιείται στις βαθύτερες εγκεφαλικές δομές και στο σώμα μέσω της απευθείας ενεργοποίησης του αυτόνομου και του λιμβυκού συστήματος του ΚΝΣ. Καθιστά δυνατή την πρόσβαση ως το επίπεδο των αντανακλαστικών αντιδράσεων και «λύνει» το τραύμα στον πυρήνα του: τις εξαρτημένες νευροφυσιολογικές αντιδράσεις, τα συμπτώματα, τη σωματική δυσφορία και τη σύνδεση με δυσλειτουργικές πεποιθήσεις. Το Brainspotting επιτρέπει στο σώμα να επιφέρει το ίδιο την απελευθέρωση από το τραύμα και την ίαση, χωρίς να χρειάζεται θεραπευτικές ερμηνείες.
 

Εφαρμογές του Brainspotting
Το Brainspotting δεν ενδείκνυται μόνο σε περιπτώσεις στρεσογόνων αναμνήσεων και ψυχικών τραυμάτων, αλλά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τη δημιουργία και ενίσχυση θετικών στοιχείων και πηγών. Θεραπευτής και θεραπευόμενος μπορούν κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας να μεταβαίνουν εναλλάξ από θετικές καταστάσεις σε ενεργοποίηση του τραυματικού υλικού, ώστε η επεξεργασία της απευαισθητοποίησης να γίνεται σταδιακά και προσεκτικά.
Το Brainspotting μπορεί να ενσωματωθεί συμπληρωματικά σε διάφορες θεραπευτικές κατευθύνσεις. Εφαρμόζεται αποτελεσματικά σε περιπτώσεις σωματικού ή ψυχικού τραύματος, σε φοβίες, ψυχοσωματικές διαταραχές, άσθμα, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, χρόνιους πόνους, εξαρτήσεις, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ΔΕΠΥ), τραυλισμό, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, αλλά και για προαγωγή της απόδοσης και της δημιουργικότητας, π.χ. σε αθλητές και καλλιτέχνες.


Τι είναι το Resource Brainspotting;
Στη μέθοδο αυτή, η θέση των ματιών (το σημείο εστιασμού - το Brainspot) χρησιμοποιείται με τρόπο που να δημιουργεί «άγκυρες» θετικών καταστάσεων στη νευροφυσιολογία μας, οι οποίες προσομοιάζουν με εκείνες που προκαλούνται από τη συνήχηση (attunement) και την πρόσδεση (attachment). Με αυτόν τον τρόπο, η επεξεργασία του τραυματικού υλικού επιτυγχάνεται χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος «πλημμύρας» από αρνητικά συναισθήματα ούτε η αίσθηση απώλειας ελέγχου. Εξάλλου οι «καταστάσεις του Εγώ» (Ego states) αξιοποιούνται θεραπευτικά, καθώς συνδέονται με τις πηγές και διευκολύνουν με αυτόν τον τρόπο τη ροή της φυσικής διαδικασίας επεξεργασίας. Νέες πληροφορίες μπορεί να αναδυθούν, επιτρέποντας στο θεραπευόμενο να προσεγγίσει την αρνητική εμπειρία του παρελθόντος από μια διαφορετική σκοπιά, από την οποία νέες αλήθειες μπορεί να ξεδιπλωθούν με φυσικό τρόπο.
Όλη η θεραπευτική συνεδρία βασίζεται στη σωματική συνήχηση – μια βαθιά αντίληψη και επαφή του θεραπευόμενου με το σώμα του, η οποία είναι εφικτή χάρη στην ταυτόχρονη επικέντρωση του θεραπευτή στον εαυτό του και στο θεραπευόμενο.
Μέσα από την ενεργοποίηση του έμφυτου, οργανικού ενεργειακού πλέγματος ίασης μέσα στο σώμα, την ενδυνάμωση της αδρανούς νευροφυσιολογικής διαδικασίας πρόσδεσης και συνήχησης, την αναγνώριση και την επανασύνδεση με το κέντρο του εαυτού μας και την πνευματική μας ουσία, η δύναμη και το εύρος της μεθόδου Βrainspotting επαυξάνει την ικανότητα αυτοϊασης.
Το Resource Brainspotting είναι αποτέλεσμα της εντατικής θεραπευτικής εργασίας που έχει κάνει η Lisa Schwarz εφαρμόζοντας τη μέθοδο Brainspotting σε θεραπευόμενους που έπασχαν από σύνθετο τραύμα, τραύμα πρόσδεσης και σοβαρές αποσυνδετικές διαταραχές. Οι τεχνικές που εξέλιξε μέσα από τη δουλειά της, ενίσχυσαν εντυπωσιακά την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπευτικής εργασίας όχι μόνο με αυτούς τους ασθενείς, αλλά εφαρμόζονται με επιτυχία σε όλους τους θεραπευόμενους ανεξαρτήτως διάγνωσης.


Εφαρμογές του Resource Brainspotting
Οι τεχνικές και τα εργαλεία του Resource Brainspotting ενδυναμώνουν και αναπτύσσουν τις εσωτερικές πηγές και επιτρέπουν μια ήπια, ωστόσο βαθιά ψυχοθεραπευτική διαδικασία με ανθρώπους που έχουν ζητήματα πρόσδεσης και ανασφαλούς προσκόλλησης καθώς και αποσυνδετικές διαταραχές, αλλά και με οποιοδήποτε άλλο αίτημα.

*Πηγή: http://travmatotherapeia.com

Ο περίφημος Μύθος του Σπηλαίου από τον Πλάτωνα που σου «ανοίγει» το μυαλό

Ο μύθος αυτός διηγείται πως ένας μακρύς διάδρομος καταλήγει σε ένα σκοτεινό σπήλαιο, κάτω από τη γη, όπου βρίσκονται από την παιδική τ...