24/1/19

Ο πρώτος Έλληνας που κατάφερε να πατήσει και στους δύο πόλους της γης!


Ο πρώτος Έλληνας που κατάφερε να πατήσει και στους δύο πόλους της γης!
Ο Μπάμπης Μπίζας μεγάλωσε στην Άρτα σε μια πενταμελή οικογένεια και από μικρός ήταν ένα ανήσυχο πνεύμα. Ξεκίνησε τα ταξίδια του στα 22 του χρόνια, όταν έβγαλε και το πρώτο του διαβατήριο για να επισκεφθεί τη Βουλγαρία, και από τότε δεν έχει σταματήσει να γυρνά τον κόσμο. Έχει καταφέρει να επισκεφθεί 195 χώρες, διαθέτει στο συρτάρι του 45 διαβατήρια και μιλά πλέον μέχρι και 8 γλώσσες.
Μετά το ταξίδι του στη Βουλγαρία, τόλμησε να ταξιδέψει για 40 μέρες στη Σκανδιναβία και ύστερα οδικώς σε Τουρκία, Περσία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ινδία, Μπανγκλαντές, έπειτα έγινε μούτσος σε ένα εμπορικό πλοίο και έφτασε μέχρι τη Νότια Αφρική.
Ο πρώτος Έλληνας που κατάφερε να πατήσει και στους δύο πόλους της γης!
Μάλιστα, σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες, είναι ο «πιο πολυταξιδεμένος άνθρωπος στον πλανήτη» και ο μόνος που κατόρθωσε να πατήσει και στους δύο πόλους του πλανήτη μας – στο Βόρειο Πόλο ταξίδεψε το 1995 και στο Νότιο πριν λίγα χρόνια, το 2015. Για το τελευταίο είχε δηλώσει σε συνέντευξή του: «Το ταξίδι στον Νότιο Πόλο δεν ήταν η πιο συναρπαστική εμπειρία της ζωής μου, όμως έπρεπε να γίνει. Όπως άλλοι πηγαίνουν στον Άγιο Γεράσιμο να εκπληρώσουν τάμα, έτσι κι εγώ το θεώρησα καθήκον μου, ως Έλληνας, να υψώσω εκεί τη γαλανόλευκη».
Η σύζυγός του, Πηνελόπη, τον ακολουθεί σε πολλά από τα ταξίδια του, όταν μπορεί να λείψει από το Πανεπιστήμιο στο οποίο εργάζεται. Για τον ιδιαίτερο τρόπο που ταξιδεύει ο ίδιος είχε αναφέρει: «Υποφέρω στα all inclusive ξενοδοχεία και βαριέμαι οικτρά τις συμβατικές διακοπές που περιλαμβάνουν πλατσούρισμα και ηλιοθεραπεία. Χρειάζομαι δράση, να κυνηγάω θαλασσοπούλια και χαμαιλέοντες! Αν δεν βγεις στο δρόμο να συναντήσεις πραγματικούς ανθρώπους και να κάνεις χειραψία μαζί τους, τι νόημα έχει ο προορισμός;».
Για να αντεπεξέλθει στα τόσα ταξίδια, έχει αποδεχτεί κάθε τρόπο διαμονής και σίτισης (έχει κοιμηθεί έξω και κάτω από γέφυρα και έχει τραφεί μόνο από κεράσματα ντόπιων), κάνοντας θυσίες για να καταφέρει να εξερευνήσει κάθε γωνιά του πλανήτη μας.
ΠΗΓΗ
Εναλλακτική Δράση logo

Δίσκος της Φαιστού: Γλωσσολόγος θα αποκαλύψει τα μυστικά του σε ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge

Δίσκος της Φαιστού: Γλωσσολόγος θα αποκαλύψει τα μυστικά του σε ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge
Τα μυστικά που κρύβει ο Δίσκος της Φαιστού θα «ταξιδέψουν» μέχρι τη Μ. Βρετανία, και συγκεκριμένα μέχρι το Πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, ο γλωσσολόγος Γκάρεθ Όουενς θα μας τα αποκαλύψει.
Ο Δίσκος της Φαιστού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο μυστηριώδη ευρήματα της αρχαιότητας• είναι το πιο γνωστό δείγμα της ιερογλυφικής μινωικής γραφής και βρέθηκε σε ένα μικρό δωμάτιο του ανακτόρου της Φαιστού το 1908. Χρονολογείται στις αρχές των νεοανακτορικών χρόνων και το εκπληκτικό είναι ότι διατηρείται ακέραιος.
Και από τις δύο πλευρές του μπορούμε να δούμε αποτυπωμένα σύμβολα σε σειρές που ακολουθούν σπειροειδή διάταξη, ξεκινώντας από το κέντρο. Έχουν διακριθεί 45 σύμβολα τα οποία επαναλαμβάνονται και σχηματίζουν λέξεις. Οι αρχαιολόγοι έχουν διαπιστώσει πως η αποτύπωσή τους έγινε με σφραγίδες, όταν ο πηλός ήταν ακόμη νωπός.
Ο Όουενς είναι γλωσσολόγος και ειδικός σε θέματα μινωικής γραφής. Τίτλος της ομιλίας είναι «From Linear B to the Phaistos Disk» («Από τη Γραμμική Β στον Δίσκο της Φαιστού»). Σε αυτή θα περιληφθεί μία συνεκτική σύνοψη των αποτελεσμάτων της δεκαετούς έρευνάς του που πραγματοποιεί σε συνεργασία με τον καθηγητή Φωνητικής στην Οξφόρδη, Τζον Κόουλμαν.
Οι δύο ερευνητές έχουν δηλώσει πως κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν σχεδόν το 99% των συμβόλων. Σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο κ. Όουενς σε διάλεξή του στην Αθήνα, στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών, «ο Δίσκος της Φαιστού Α και Β πλευρά απαρτίζεται από εξήντα μία (61) λέξεις, σε δεκαοχτώ στίχους με ρίμα. Έξι λέξεις από αυτές αναφέρονται στο Φως, ενώ άλλες έξι στη Δύση του Φωτός. Τρεις λέξεις είναι αφιερωμένες στην Έγκυο Θεότητα και δέκα στη Θεότητα που χαρακτηρίζεται με διαφορετικά επίθετα.
Η Α΄ πλευρά του Δίσκου της Φαιστού κάνει λόγο για την Έγκυο Θεότητα που λάμπει ενώ στη Β πλευρά ξεχωρίζει μία πρόταση με στίχους, ρίμα, σονέτα με ποιητική παρήχηση που είναι αφιερωμένη στη Θεότητα που δύει, ίσως τη Δύση της Αστάρτης, της Αφροδίτης, της Αφαίας (Θεότητα της Γέννας) και Δικτύννας, στην Πάφο, Φαιστό και Φαλάσαρνα, δηλαδή στον αστερισμό VENUS, το πρωινό και βραδινό αστέρι (QED). Το περιεχόμενο του Δίσκου της Φαιστού είναι ένας μινωικός λυρικός ύμνος προς τη Θεότητα, ένα βαθύ μήνυμα από την εποχή του Χαλκού, πριν από 37 αιώνες».
ΠΗΓΗ
 Î•Î½Î±Î»Î»Î±ÎºÏ„ική Δράση logo

Το τσάι του βουνού και οι ευεργετικές του ιδιότητες


Το κλασικό τσάι του βουνού που παλιά δεν έλειπε από κανένα σπίτι και ήταν το πρώτο αφέψημα που ετοίμαζε κάποιος για το κρυολόγημα, βρίσκει σιγά σιγά την θέση του και επιστημονικά ανάμεσα στα ευεργετικά ροφήματα για τον οργανισμό. Το τσάι του βουνού επιδρά ευεργετικά σε:
– Κρυολογήματα
– Φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού
– Την καταπολέμηση της δυσπεψίας και των γαστρεντερικών διαταραχών
Επίσης θεωρείται:
– Αντισπασμωδικό
– Αναλγητικό
– Επουλωτικό
– Αντιοξειδωτικό
– Αγχολυτικό

Το τσάι του βουνού περιέχει πληθώρα συστατικών όπως φλαβονοειδή, διτερπένια, φαινυλοπροπάνια, ιριδοειδή, μονοτερπένια. Τα τελευταία χρόνια το τσάι του βουνού έχει βρει τη θέση του κάτω από το επιστημονικό μικροσκόπιο με στόχο την εξακρίβωση της θετικής του επίδρασης στον οργανισμό.
Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση τσαγιού του βουνού. Στα βουνά της Ελλάδας εντοπίζονται περίπου 17 είδη. Τα περισσότερα είναι αυτοφυή σε βραχώδεις περιοχές με υψηλό υψόμετρο, η ασύστολη συλλογή του σχεδόν τα απειλεί με εξαφάνιση, γεγονός που στις περισσότερες περιοχές απαγορεύεται η συλλογή του. Μάλιστα προωθείται η καλλιέργεια του για εμπορικούς σκοπούς προκειμένου να προστατευθούν οι αυτοφυείς ποικιλίες.
Εργαστηριακές μελέτες για την ευεργετική επίδραση που έχει το τσάι του βουνού έχουν ήδη γίνει από τα Πανεπιστήμια Πατρών και Ιωαννίνων ενώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε μελέτη του υποστηρίζει ότι τα εκχυλίσματα των Sideritis euboea και Sideritis clandestina μπορούν να συνεισφέρουν προληπτικά στην οστεοπόρωση, καθώς προστατεύουν έναντι της απώλειας της οστικής πυκνότητας και ενισχύουν τη μηχανική αντοχή των οστών.
Επιπλέον μελέτες από τη Γερμανία υποστηρίζουν ότι το τσάι του βουνού μπορεί να προστατεύει έναντι της νόσου του Αλτσχάϊμερ.
Το τσάι του βουνού σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δεν έχει διεγερτική δράση και μπορεί άνετα να καταναλώνεται και το βράδυ πριν τον ύπνο.
Για να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις ευεργετικές του ιδιότητες θα πρέπει να δώσετε προσοχή στον τρόπο παρασκευής. Ο σωστός τρόπος είναι να βράσουμε πρώτα το νερό και λίγο πριν κοχλάσει να το αποσύρουμε από τη φωτιά, τότε ρίχνουμε μέσα το τσάι του βουνού, το αφήνουμε για 3 – 4 λεπτά, το σουρώνουμε και το πίνουμε.
Μπορείτε επίσης στο κλασικό τσάι του βουνού να προσθέσετε μέλι, κανέλα, λεμόνι. Εμπιστευθείτε τα βότανα που ζουν για χρόνια μέσα στην παράδοσή μας και σίγουρα δεν θα χάσετε. Το τσάι του βουνού είναι εκεί και περιμένει να το ανακαλύψετε.
Πηγή: healthpress.gr

Ο περίφημος Μύθος του Σπηλαίου από τον Πλάτωνα που σου «ανοίγει» το μυαλό

Ο μύθος αυτός διηγείται πως ένας μακρύς διάδρομος καταλήγει σε ένα σκοτεινό σπήλαιο, κάτω από τη γη, όπου βρίσκονται από την παιδική τ...