15/4/13

Η τέχνη της υποκίνησης

Η επιτυχία ενός ατόμου στη ζωή του εξαρτάται από την ικανότητα υποκίνησης που διαθέτει.
Από την πιό απλή δραστηριότητα π.χ. να πείσουμε το παιδί μας να φάει κάτι που εμείς θεωρούμε υγιεινό έως του να έχουμε την δυνατότητα να πείθουμε άλλους να μας υποστηρίξουν σε διάφορες ενέργειές μας,η υποκίνηση που διαθέτουμε παίζει πρωτεύοντα ρόλο.
Εκ πρώτης, άλλο υποκίνηση κι άλλο να εκλιπαρούμε ή να εξαναγκάζουμε τους συνανθρώπους μας να κάνουν αυτό που εμείς θέλουμε.
Υπάρχουν βασικές αρχές που πρέπει να τηρηθούν σ¨αυτό το παιχνίδι και θα τις δούμε εδώ αναλυτικά.
Για να είσαι ηγέτης σε μια παρέα ή σε μια μεγαλύτερη ομάδα πρώτα απέφυγε τις παγίδες που σου δημιουργούν ορισμένοι άνθρωποι που αρέσκονται σε αρνητικές φλυαρίες.
Αυτές τις αρνητικές φλυαρίες (κοινώς:κουτσομπολιά),τις συναντάς παντού.
Είναι αληθοφανείς φήμες μα βρίσκονται συνήθως μακριά από την πραγματικότητα.
Ο στόχος ενός κουτσομπόλη είναι να ζημιώσει κάποιον που ζηλεύει,ή που θέλει να τον εκδικηθεί για κάτι,ή ακόμα χειρότερα όταν αναφέρεται σε άτομα που δεν επιρρεάζουν την δική του ζωή τότε είναι έκφραση εσωτερικού φθόνου και με αυτόν τον τρόπο,διαδίδοντας μισές αλήθειες και μισά ψέμματα ή μόνο ψέμματα,καταφέρνει να δημιουργήσει κακό στην ζωή κάποιου ή ανησυχία και άνχος σε εσάς που τον ακούτε.
Υπάρχουν εκατομμύρια κουτσομπολιά την κάθε μέρα που θα ανατείλλει ο ήλιος και εάν ασχολούμαστε με αυτά δεν θα προλαβαίνουμε να φάμε ούτε το πρωινό μας.
Εάν λοιπόν βρεθείτε σε ένα τέτοιο περιβάλλον,κλείστε την συζήτηση πριν ακόμα την αρχίσει ο δήθεν φίλος όλων (ο κουτσομπόλης).
Εάν βρεθείτε σε ομάδα ατόμων που αρέσκεται στο κουτσομπολιό,κλείστε τα αυτιά σας,μην λαμβάνετε υπ¨όψην τις αληθοφανείς κατηγορίες ή τις δήθεν ανησυχίες για κάτι που δεν είναι αποδεδειγμένο.
Ακόμα καλύτερα πέστε ότι δεν σας ενδιαφέρει το θέμα και πως η συνάντηση που έχετε με τα συγκεκριμένα άτομα αφορά κάτι άλλο.Στο μεταξύ εάν τα άτομα αυτά έχουν αρχίσει να ασχολούνται
με την ζωή κάποιου άλλου ατόμου_και κοινώς τον θάβουν_υπερασπιστείτε τον σθεναρά και κόψτε την συζήτηση.
Προσωρινά ίσως δεν φανείτε συμπαθής σε κανέναν από την παρέα,όμως στην συνέχεια επτά στους δέκα που βρίσκονται εκεί (και αθελά τους έπεσαν στην παγίδα του κουτσομπόλη) θα εκτιμήσουν το θάρρος και την ακεραιότητά σας και θα σας θαυμάσουν ακόμα κι αν δεν σας το δείξουν την συγκεκριμένη στιγμή.
Κυρίως να αποφεύγετε να ευρίσκεστε με τέτοια αρνητικά άτομα και εάν δεν μπορείτε να δράσετε διαφορετικά διότι π.χ. είστε στον ίδιο χώρο εργασίας_ και όλοι ξέρουμε πως αυτά τα άτομα έχουν την τάση να χώνονται παντού και να το παίζουν φίλοι με όλους,_τότε προσποιηθείτε πως δεν έχετε χρόνο για συζητήσεις και πάνω σε ένα αρνητικό σχόλιο, απαντήστε αμέσως με κάτι θετικό και κόψτε την φόρα του κουτσομπόλη.
Χρησιμοποιήστε τον χρόνο σας για την ευημερία σας και την ευημερία των γύρω σας και μην βάζετε το δικό σας λιθαράκι στη καταστροφή κάποιου από ανόητα και κακεντρεχή κουτσομπολιά,διότι  αυτή η αρνητική μορφή ομιλίας στην αρχική της μορφή είναι σαν ένα μικρό χορταράκι,μα στον τελικό αποδέκτη φτάνει ως φράκτης αγκαθωτών αδιαπέραστων θάμνων που του κλείνει τον δρόμο.
Αν θέλετε να έχετε επιτυχία στους στόχους σας κρατείστε έντιμους  ανθρώπους γύρω σας για να σας υποστηρίζουν.
Δείτε την όμορφη πλευρά τους για να δουν κι αυτοί την δική σας όμορφη πλευρά.
Ψάξτε κάθε μέρα ευκαιρίες για να βοηθήσετε άλλους ανθρώπους και να τους καθοδηγήσετε προς την ευημερία χωρίς να περιμένετε ανταλλάγματα.
Αυτά θα έρθουν σίγουρα από πηγές που ούτε τις φαντάζεστε.
Μην λέτε ο τάδε ή ο δήνα μου φέρθηκε αχάριστα.
Στατιστικά θα υπάρξουν πολλοί που θα σας φερθούν με αυτό τον τρόπο.Αυτούς μην τους αναφέρετε καθόλου και προχωρήστε μπροστά.
Οι υπόλοιποι είναι το συμβόλαιό σας προς την επιτυχία.
Δείξτε τον θαυμασμό σας στους ανθρώπους.
Ολοι από το πιό μικρό παιδάκι έως τον ασπρομάλλη παππού,αποζητούμε ενδόμυχα τον θαυμασμό.
Πείτε σε έναν άνθρωπο θετικά σχόλια για την εμφάνισή του και θα σας θυμάται για καιρό.
Δεν χρειάζεται να υποκριθείτε ούτε να πείτε ψέμματα.Απλά εστιάστε σε κάτι όμορφο που έχει ο συνομιλητής σας_όλοι όι άνθρωποι έχουμε κάτι όμορφο πάνω μας_ήτε σωματικό ήτε πρόσθετο όπως τα ρούχα μας ή το χρώμα των μαλλιών μας.
Αντί να κοιτάτε να βρείτε ατέλειες ψάξτε τα θετικά που σίγουρα είναι πιο πολλά απ΄όσα φαντάζεστε και δείξτε το με τον θαυμασμό σας.
Μην εγκωμιάζετε τον εαυτό σας και τα δικά σας πλεονεκτήματα.
Κυρίως μην αυτοπροβάλλεστε.Αφήστε τους άλλους να μιλούν για εσάς θετικά κι αν δεν το κάνουν μην σας απασχολεί αυτό.Στους ανθρώπους δεν αρέσει να δείχνουν θαυμασμό προς τους άλλους τους αρέσει μόνο να τον δέχονται γι αυτό κι εσείς μην πτοείστε αν δεν σας κολακεύουν συνεχίστε με όμορφα λόγια και τα κάστρα θα πέσουν.Επαινέστε τους και δείξτε ενδιαφέρον για όσα αγαπούν και η δική σας προβολή είναι σίγουρη.
Σε όλο αυτό το σκηνικό που σας προανέφερα δεν χωράει υποκρισία.
Εάν δεν βρίσκετε όμορφα πράγματα πάνω στους ανθρώπους ώστε να τους το δείξετε τότε θα ήταν καλύτερα να σωπάσετε.
Τα ψεύτικα κομπλιμέντα γίνονται αμέσως αντιληπτά και κάνουν τους ανθρώπους να μην εμπιστεύονται όποιον τους τα λέει.Αυτός που χρησιμοποιεί το ψέμμα για να κολακέψει κάποιον δεν είναι συμπαθής και έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμεί.
Εάν δεν βρίσκετε ομορφιά στους ανθρώπους και απλά θέλετε να τους ελένχετε,λυπάμαι δεν έχω συνταγή για σας,διότι αναφέρομαι στους ανθρώπους που θέλουν να πετύχουν αλλά με γνώμονα και την επιτυχία των ανθρώπων γύρω τους.
Κάνετε τους γύρω σας να αισθάνονται όμορφα για τις επιτυχίες τους δώστε συνχαρητήρια μέσα από την καρδιά σας προσωπικά ή τηλεφωνικά ή δημόσια μέσα σε μια ομάδα.
Δεν έχει σημασία το μέγεθος της επιτυχίας κάποιου.
Από το πιό μικρό επίτευγμα έως το πιό μεγάλο οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη την επιβράβευση.
Και να θυμάστε ...
Στις αποτυχίες των συνανθρώπων σας να έχετε πάντα ένα καλό λόγο και την κρίση να μην τους κατακρίνετε.
Αντίθετα σεβαστείτε τις ιδέες τους και παρακινείστε τους  να σας τις πουν.
Δείξτε τους πως σέβεστε τις ικανότητές τους και το μυαλό τους και μην καταχράζεστε τα σχέδια που μπορεί να σας εκμυστηρευτούν.
Χρησιμοποιήστε τις έξυπνες ιδέες που ακούσατε από άλλους αλλά βοηθείστε μια καλή ιδέα να προαχθεί για το κοινό συμφέρον δίνοντας έμφαση στην προσωπικότητα και την εξυπνάδα του ατόμου στο οποίο ανήκει αυτή η ιδέα.
Οταν προβάλλετε με αυτό τον τρόπο έξυπνους ανθρώπους σε μια ομάδα κατά κάποιο μαγικό τρόπο τους υποκινείτε να εργαστούν γι αυτήν και είστε όλοι κερδισμένοι.
Κι όταν αυτά τα άτομα αποτύχουν,τους δείχνετε ότι οι αποτυχίες είναι μέρος από το παιχνίδι της ζωής,εστιάζεστε στα θετικά τους και τους παρωτρύνετε να προχωρήσουν μπροστά.
Η δύναμη ενός ανθρώπου φαίνεται στον τρόπο που αντιμετωπίζει όσους έχουν αποτύχει και οι άνθρωποι που στις στιγμές της αποτυχίας τους σας ένιωσαν κοντά τους δεν θα σας ξεχάσουν εύκολα, αντίθετα θα είναι σαν να αποταμιεύσατε τις δυνάμεις τους για λογαριασμό σας.
Δείξτε τον σεβασμό σας πέστε πάντα έναν καλό λόγο και σε πρώτη ευκαιρία δώστε στον συνομιλιτή σας να καταλάβει πως και ο περίγυρός σας τον σέβεται και μιλάει όμορφα γι αυτόν.
Οι έπαινοι αρέσουν στους πάντες και γινόμαστε πιό δεκτικοί όταν ο συνομιλητής μας μας δειξει πως κι άλλοι γύρω μας θαυμάζουν.
Δεν είμαστε ΄πλέον το αντικείμενο του θαυμασμού μόνο του συνομιλητή μας.
Είμαστε ικανοί,δυνατοί,άξιοι να μας θαυμάζουν όλοι.Ο συνομιλητής μας που θα μας αναφέρει εσκεμμένα πως ο περίγυρός του μας θαυμάζει είναι ειδικός στη τέχνη της υποκίνησης.
Εχει χτυπήσει στόχο.
Τα αισθήματα που μας φέρνει στην επιφάνεια είναι τόσο δυνατά και μας δίνουν τέτοια αίσθηση ανωτερότητας ώστε να κάνουμε παραχωρήσεις και να φερόμαστε κι εμείς εξευγενισμένα.
Χρησιμοποιήστε αυτό το όπλο με την μεγαλύτερη βεβαιότητα επιτυχίας.
ΚΙ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΥΝΑΤΌ ΧΑΡΤΊ ΜΑΣ που θα το χρησιμοποιήσουμε όταν συναντάμε στον δρόμο μας _ανθρώπους εμπόδια_
Παρατηρείστε έναν ιππέα σε αγώνα δρόμου μετ¨εμποδίων.
Οταν το άλογο αγγίξει το εμπόδιο,αυτό πέφτει κατεβάζοντάς του τους πόντους.
Τι κάνει τότε ο ιππέας;Κατεβαίνει και με θυμό κλωτσάει το εμπόδιο που του έκοψε τον χρόνο,ή συνεχίζει να βοηθάει το άλογό του να υπερπηδήσει τα επόμενα;
Ετσι κι εμείς θα συναντήσουμε πολλούς ανθρώπους να μας φράζουν τον δρόμο μας.
Θα σας δώσω να έχετε πάντα μέσα στο μυαλό σας μια παλιά κινέζικη παροιμία:<<Αν στον δρόμο μας σε κάθε γαύγισμα σκύλου σταματάμε να προχωράμε και κυνηγάμε τον σκύλο,τότε ένα πράγμα είναι σίγουρο.Δεν θα φτάσουμε ποτέ.>>
Προχωράμε λοιπόν φίλοι μου,προχωράμε μπροστά υπερπηδώντας τα εμπόδια.
Δεν σπαταλάμε τον χρόνο μας για να ασχοληθούμε με αυτούς που μας πειράζουν ήτε γιατί μας μισούν ήτε από κακία.Αντί να ασχολούμαστε με εκδίκηση και να μαυρίζουμε την ζωή μας λέμε έναν καλό λόγο και με την ψυχή μας ανάλαφρη πάμε μπροστά κρατώντας γύρω μας τους ανθρώπους που μας αγαπάνε.
Ο δρόμος της αγάπης φίλοι μου είναι η καλύτερη τέχνη της υποκίνησης.
 

Ο περίφημος Μύθος του Σπηλαίου από τον Πλάτωνα που σου «ανοίγει» το μυαλό

Ο μύθος αυτός διηγείται πως ένας μακρύς διάδρομος καταλήγει σε ένα σκοτεινό σπήλαιο, κάτω από τη γη, όπου βρίσκονται από την παιδική τ...