17/1/16

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΝΟΥ

https://store.kobobooks.com/en-us/ebook/y0WQJXn_NTe-Is0isjlOWA#readThisOn
                                       


 Ο ύπνος είναι ένα δώρο της φύσης που με τη σοφία της μας προσφέρει δυνατότητες σωματικής και πνευματικής ανάπαυσης ώστε να μπορούν να διεξαχθούν κατά τη διάρκειά της διεργασίες ανάπλασης του οργανισμού μας ζωτικής σημασίας. Με μια φράση θα πούμε ότι: Ο καλός ύπνος προσφέρει καλή ποιότητα ζωής, ενώ ο κακός φέρνει τ’ αντίθετα αποτελέσματα. Μερικές άμεσες επιπτώσεις απ’ την έλλειψη ύπνου είναι η κόπωση κι ο πονοκέφαλος καθώς και η νευρικότητα. Τα προβλήματα υγείας που δημιουργούνται σ’ ένα άτομο που κατ’ επανάλλειψη δεν χορταίνει ύπνο, εμφανίζονται σταδιακά και εφ’ όσον η κατάσταση της αϋπνίας συνεχίζεται για μεγάλο διάστημα. Σ’ αυτή την περίπτωση θα συναντήσουμε μέχρι και καρδιακά προβλήματα υγείας.

 Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται καλά, θα διαπιστώσουμε ότι προσβάλλονται πιο συχνά από διάφορες ασθένειες με πρώτο το κρυολόγημα και συνέχεια με διάφορες άλλες που έχουν σχέση με την αδυναμία που δημιουργεί η παρατεταμένη αϋπνία στο ανοσοποιητικό τους σύστημα. Ακόμα πιο ανησυχητικά είναι τ’ αποτελέσματα έρευνας που έγινε για τον ύπνο στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας μ’ επικεφαλής τη δρα Ζίγκριντ Βίζεϊ του κέντρου ύπνου Κιρκαδιανής Νευροβιολογίας. Χρησιμοποιώντας ως πειραματόζωα ποντίκια και υποβάλλοντάς τα σε συνθήκες ίδιες μ’ αυτές των ανθρώπων που εργάζονται τη νύχτα προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα: Η αϋπνία σχετίζεται με την απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων τα οποία δεν μπορούν ν’ αναπληρωθούν στη συνέχεια με ύπνο.

 Αυτό που διαπιστώθηκε απ’ τα πειράματα που έγιναν είναι πως η απώλεια αυτών των κυττάρων δεν είναι αναστρέψιμη αλλά μόνιμη άρα ακόμα κι αν αναπληρώσουμε το χαμένο ύπνο κατόπιν, με αρκετές ώρες ύπνου, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα ν’ αναπληρώσουμε στο μέλλον τα χαμένα εγκεφαλικά μας κύτταρα. Τα ποντίκια στο τέλος του πειράματος είχαν χάσει το ένα τέταρτο μιας κατηγορίας νευρώνων που ήταν απαραίτητα ώστε ο εγκέφαλός τους να μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης. Ας μην παίρνουμε λοιπόν αψήφιστα την έλλειψη ύπνου και λέμε: δεν πειράζει αν μείνω μια μέρα άυπνος θα την αναπληρώσω αργότερα, γιατί η ζημιά που παθαίνουμε είναι ανεπανόρθωτη.

 Καταλήγουμε λοιπόν και πάλι στο συμπέρασμα ότι η φύση με τη σοφία της έχει δημιουργήσει και μας έχει προσφέρει μηχανισμούς ανάπλασης του οργανισμού μας, που ως άνθρωποι δεν θα είχαμε τις γνώσεις και τους τρόπους να τους κατασκευάσουμε. Οφείλουμε λοιπόν να δείχνουμε απέναντί της ευγνωμοσύνη και να χρησιμοποιούμε κι εμείς με την ανάλογη σοφία τα δώρα που μας έχει χαρίσει απλόχερα. Το μόνο ενθαρρυντικό πράγμα που μπορούμε να σκεφτούμε απ’ την παραπάνω επιστημονική μελέτη είναι ότι δεν έχουν γίνει ακόμα πειράματα σε ανθρώπους. Ας ελπίσουμε ότι η απώλεια των εγκεφαλικών κυττάρων από έλλειψη ύπνου, δεν θα συμβαίνει στους ανθρώπους όπως συνέβη στα ποντίκια αν κι όλοι γνωρίζουμε από πειράματα και μελέτες που έχουν γίνει επάνω τους, ότι το σώμα του ποντικού έχει τις ίδιες αντιδράσεις σε μελέτες γι’ άλλες παθήσεις, μ’ αυτές που έχει το σώμα του ανθρώπου.
 
Ένα άλλο σημαντικό αρνητικό στοιχείο της έλλειψης ύπνου είναι η νευρικότητα και τα μπλοκαρισμένα συναισθήματα. Για να το καταλάβεις αυτό παρακολούθησε τις αντιδράσεις ενός ανθρώπου που είναι άυπνος κι ενός ανθρώπου που έχει χορτάσει ύπνο ενώ τους υποβάλλουν στο ίδιο συναισθηματικό ερέθισμα. Φυσικά θ’ αντιπαραθέσουμε ότι έτσι κι αλλιώς οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι μεταξύ τους, συνεπώς δεν αντιδρούν το ίδιο στα συναισθηματικά ερεθίσματα και αυτό το πείραμα θα ήταν πιο ενδεικτικό αν ο ίδιος άνθρωπος σε διαφορετικές χρονικές στιγμές μας έδειχνε τις αντιδράσεις του όταν θα είχε κοιμηθεί καλά και όταν θα ήταν άυπνος.
 
Θα παρατηρήσεις πως η έλλειψη ύπνου μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο νευρικό και θα τον δούμε να έχει εκρήξεις θυμού ακόμα και στο άκουσμα κάποιου θέματος που δεν του αρέσει χωρίς να υπάρχει φαινομενικά άλλο ερέθισμα. Όταν βλέπουμε αυτό τον άνθρωπο να φωνάζει και να μην μπορούμε να βρούμε μια κοινή συνισταμένη μαζί του ακόμα και στο πιο απλό πράγμα μας κάνει ν’ αναρωτηθούμε: μα τι έχει πάθει; Είναι τρελός; Σίγουρα δεν είναι τρελός αλλά ο εγκέφαλος ενός τρελού κι ενός ατόμου που πάσχει από χρόνια αϋπνία δεν διαφέρουν πολύ.
Αναστασία Ζέρβα
(Η συνέχεια στο: ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ Β' ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥ ΑΠΟ ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
 

Ο περίφημος Μύθος του Σπηλαίου από τον Πλάτωνα που σου «ανοίγει» το μυαλό

Ο μύθος αυτός διηγείται πως ένας μακρύς διάδρομος καταλήγει σε ένα σκοτεινό σπήλαιο, κάτω από τη γη, όπου βρίσκονται από την παιδική τ...