21/1/16

ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ




Το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτει ένας άνθρωπος για να έχει επιτυχία αλλά και για να κρατάει  ισορροπίες ανάμεσα στην ψυχική του υγεία και στη συμπεριφορά του απέναντι στους άλλους, είναι η ισχυρή αυτοεκτίμηση. Η τέχνη του να μαγνητίζουμε τους άλλους με την εμφάνισή μας ή να τους κάνουμε να μας εκτιμούν για τη συμπεριφορά μας, απαιτεί σαν εργαλείο ένα και μοναδικό πράγμα.
 «Την πίστη στον εαυτό μας».
 Πιστεύοντας στον εαυτό μας, αναπτύσσουμε μια κοινωνική συμπεριφορά κατά την οποία δείχνουμε προς τα έξω τις δυνατότητές μας, τα ταλέντα μας, τα προτερήματα και τις αξίες που κρύβονται μέσα μας. Ο κάθε άνθρωπος ακόμα κι αν δεν τον έχει προικίσει η φύση με εξωτερική ομορφιά, χρησιμοποιώντας τα ταλέντα του κι έχοντας σαν όπλα τις ξεχωριστές δυνατότητες που ο κάθε ένας μας έχει μέσα του, μπορεί να γίνει αγαπητός, ακόμα κι απαραίτητος στους άλλους ανθρώπους. Ο άνθρωπος που έχει επίγνωση των δυνάμεών του κι ενισχύει με θετικές δηλώσεις τα έμφυτα ταλέντα του ή τις ξεχωριστές δυνατότητες που διακρίνει ο ίδιος μέσα του, αυτός ο άνθρωπος κατακτάει ότι επιθυμεί.

 Η πίστη ότι μπορούμε να κατακτήσουμε ότι επιθυμούμε, ότι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε όλα όσα ονειρευόμαστε ή το αίσθημα ότι οι άλλοι μας αγαπούν όπως ακριβώς είμαστε, είναι παράγοντες που επιδρούν θετικά στο να δυναμώσουμε την αυτοπεποίθηση. Όταν το αίσθημα της αυτοεκτίμησης δεν είναι αναπτυγμένο σ’ έναν άνθρωπο ακόμα κι αν είναι προικισμένος με εξαιρετική φυσική ομορφιά, δύσκολα θα πετύχει όσα θέλει στη ζωή του.

 Συναντάμε συχνά πολύ όμορφες  γυναίκες που γίνονται θύματα εκμετάλλευσης κυκλωμάτων σαν αυτά της πορνείας κι απορούμε. Λέμε: πως αυτή η ωραία γυναίκα έγινε θύμα; Θα μπορούσε με την ομορφιά της να έχει διαπρέψει κάπου αλλού και να έχει κάνει μεγάλη καριέρα. Κι όμως η έλλειψη αυτοεκτίμησης, καθιστά τους ανθρώπους άντρες ή γυναίκες, θύματα άλλων ανθρώπων σε διάφορους τομείς. Για ν’ αποκτήσει κάποιος αυτοεκτίμηση και στη συνέχεια να την αναπτύξει σε κάποιο βαθμό ή ακόμα και στο μεγαλύτερο, θα ξεκινήσει πρώτα με την αγάπη για τον εαυτό του. Η αυτοπεποίθηση είναι πάντα παρούσα στη ζωή ενός ανθρώπου που αγαπάει τον εαυτό του. Όταν κάποιος λέει πως αγαπάει τον εαυτό του αλλά δεν πιστεύει πως θα τα καταφέρει στον ένα ή στον άλλο τομέα και με τη συμπεριφορά του δείχνει ότι δεν έχει αυτοεκτίμηση, τότε σίγουρα μέσα του δεν τον αγαπάει κι ας λέει το αντίθετο. Όταν μιλάμε γι’ αγάπη προς τον εαυτό μας μιλάμε πάντα για πραγματική αγάπη, όχι απλά με λόγια.

 Όταν κάποιος αγαπάει τον εαυτό του, τον σέβεται και ταυτόχρονα σέβεται και τους άλλους γύρω του. Είναι σε θέση να ξεχωρίζει τι μπορεί να κάνει και τι όχι, διακρίνει καθαρά ποιοι είναι οι περιορισμοί που ο κάθε άνθρωπος οφείλει να βάζει στις πράξεις του και διαθέτει αυτογνωσία και αυτοπειθαρχία. Οι άνθρωποι που έχουν αυτοεκτίμηση έχουν σαν βασικό στοιχείο τους την αισιοδοξία. Μπορούν να δουν μπροστά τους τα εμπόδια, αλλά αυτό δεν τους σταματάει, αντίθετα προχωρούν με πίστη στον εαυτό τους γνωρίζοντας πως θα τα καταφέρουν και παρότι έχουν πολλούς φίλους και πολλές κοινωνικές συναναστροφές, έχουν χρόνο για να διαπρέπουν κι επαγγελματικά. Φαντάσου την αυτοεκτίμηση σαν τον ντετέκτιβ που σε προστατεύει συλλαμβάνοντας κάθε φορά τον εσωτερικό σου σαμποτέρ (την αρνητική ομιλία που σου κάνει ο εαυτός σου σε ανύποπτο χρόνο και σ’ εμποδίζει όταν θέλεις να πετύχεις κάτι που έχει μεγάλη σημασία για σένα).

 Αυτός ο εσωτερικός ντεντέκτιβ, σου δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσεις πιστεύοντας στον εαυτό σου, ανενόχλητος από τις εσωτερικές φωνές. Όλοι σε κάποιες φάσεις της ζωής μας βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Είτε εγκαταλειφθήκαμε από ένα άτομο που αγαπούσαμε είτε χάσαμε τη δουλειά μας είτε δεν περάσαμε τις εξετάσεις που είχαν σημασία για εμάς. Η οικονομική κρίση που μαστίζει αυτή την εποχή τη χώρα μας είναι ένας ακόμη παράγοντας έλλειψης της αυτοεκτίμησης που μπορεί να νιώθουμε. Είναι γεγονός πως αν δεν έχει κάποιος ούτε τα απαραίτητα κέρματα για ν’ αγοράσει το ψωμί της ημέρας, είναι δύσκολο να του μιλάμε για αυτοεκτίμηση.

 Κι όμως, ακόμα κι ο άνθρωπος που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα αν έχει χτίσει την αυτοπεποίθησή του, ακόμα και τότε χωρίς χρήματα νιώθει δυνατός για να παλέψει για τη ζωή του και ψάχνει να βρει λύσεις χωρίς να το βάζει κάτω. Δεν κουλουριάζεται στον καναπέ του περιμένοντας να πεθάνει απ’ την πείνα. Παλεύει και δεν τα παρατάει. Και σύμμαχό του στην πάλη για να κατακτήσει όμορφη και καλή ζωή έχει την αυτοεκτίμησή του. Η αυτοεκτίμηση δεν είναι σαν τ’ άλλα σωματικά προσόντα που μας τα δίνει η φύση. Μπορεί ένας άνθρωπος που έχει πολύ ωραία προσόντα, στην πρώτη φάση της ζωής του να έτυχε να μεγαλώνει μαζί με αρνητικά προγραμματισμένους ανθρώπους και να του έθαψαν την αυτοπεποίθησή του με τους κακούς προγραμματισμούς τους. Τώρα για να πετύχει αυτός ο άνθρωπος και να ξανακερδίσει το χαμένο του εαυτό οφείλει να κατακτήσει την τέχνη της αυτοπεποίθησης απ’ την αρχή, να την αναπτύσσει κάθε μέρα με δηλώσεις και πράξεις που να την ενισχύουν και να την κατακτήσει ξανά. Την αυτοπεποίθηση δεν την αποκτάμε σε μια μέρα αλλά την ενισχύουμε κάθε μέρα μέχρι να την αποκτήσουμε και καθ’ όλο το ταξίδι της ζωής μας, ασκούμαστε πάνω σ’ αυτή με τις εμπειρίες μας.
Αναστασία Ζέρβα..   http://payhip.com/b/3Uy2
( Η συνέχεια στο βιβλίο μου ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ -ΞΑΝΑΒΡΕΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ...   https://store.kobobooks.com/en-us/ebook/AAWEJV_MizKlHcwNACCR_g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

οι απόψεις των αναγνωστών είναι προσωπικές και ουδεμία εξ αυτών δεν αντιπροσωπεύει απόψεις των διαχειριστών του παρόντος ιστολογίου.
Παρακαλείστε να είσθε κόσμιοι.
Σχόλια με άσεμνο ή υβριστικό καθ¨οιονδήποτε τρόπο περιεχόμενο θα αφαιρούνται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ο περίφημος Μύθος του Σπηλαίου από τον Πλάτωνα που σου «ανοίγει» το μυαλό

Ο μύθος αυτός διηγείται πως ένας μακρύς διάδρομος καταλήγει σε ένα σκοτεινό σπήλαιο, κάτω από τη γη, όπου βρίσκονται από την παιδική τ...